Συνέντευξη: Επιλογή Σπουδών σε Περιόδους Κρίσης

 

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 η εφημερίδα FREE SUNDAY δημοσίευσε συνέντευξη του Διευθυντή Διοίκησης του Κολλεγίου, κ. Κωνσταντίνου Παππά, με τίτλο “Επιλογή Σπουδών στην Εποχή της Κρίσης“.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ. Πώς βλέπετε να έχει επηρεάσει η σημερινή κρίση τον τρόπο επιλογής σπουδών από τους νέους;

ΑΠ. Είναι πια σαφές ότι η Ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που βίωσε ποτέ αυτός ο τόπος. Παγιωμένες τακτικές και συνθήκες ζωής, αλλά και αντιλήψεις σείονται συθέμελα ή εξαναγκάζονται σε αλλαγή. Ο πυρήνας, για παράδειγμα, του μεταπολιτευτικού Ελληνικού Κράτους, το Δημόσιο, το όνειρο των περισσοτέρων οικογενειών για την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών τους, αποσυντίθεται και διαλύεται. Η Ελλάδα, επιτέλους, αρχίζει να διακρίνει τη σημασία της ελεύθερης αγοράς για μια ουσιαστική ανάπτυξη ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους.

Η ιδιωτική αγορά γίνεται σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστική και απαιτητική. Δεν αρκεί πλέον απλώς η απόκτηση ενός πρώτου πτυχίου σε κάποιον τομέα. Οι νέοι σήμερα καλούνται να αναλογιστούν την ποιότητα αυτού του πτυχίου, αλλά και του ιδρύματος που το προσφέρει, τις δυνατότητες για εξειδίκευση με μεταπτυχιακή εκπαίδευση, τη συστηματική δόμηση εμπειριών και γνώσης που να ανταποκρίνονται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αλλά ακόμα περισσότερο την ευελιξία και το εύρος των γνώσεων που θα αποκομίσουν, τόσο στο πρώτο τους πτυχίο, όσο και στο μεταπτυχιακό τους. Αυτά είναι τα στοιχεία που, κατά βάση, θα καθορίσουν το μέγεθος της επιτυχίας τους στο σύγχρονο οικονομικό γίγνεσθαι που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

ΕΡ. Τι εννοείτε με τον όρο ευελιξία και ποιες θεωρούνται ευέλικτες σπουδές;

ΑΠ. Παλαιά επαγγελματικά “κάστρα” έχουν κορεστεί και εγκαταλείπονται. Όσο πιο ευέλικτο είναι το αντικείμενο εκπαίδευσης, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ταιριάξει με διάφορες προσφερόμενες θέσεις εργασίας και τόσο περισσότερες οι ανάγκες που μπορεί να καλύψει σε ένα σύγχρονο οργανισμό.
Η επιστήμη της Ψυχολογίας, για παράδειγμα, αποτελεί ένα από τα πιο ευέλικτα αντικείμενα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης, που διαφαίνεται ότι θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση στην κλίμακα της επαγγελματικής αποκατάστασης τα επόμενα χρόνια. Πέραν της ανάγκης που γεννά η κρίση για τις κλασικές θέσεις συμβουλευτικών ή κλινικών ψυχολόγων, αναμένεται άνοιγμα θέσεων σε οικονομικές υπηρεσίες (κατά τα δυτικά πρότυπα) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε νοσοκομεία για την πρόληψη της υγείας, σε οργανισμούς για τη διαχείριση δύσκολων συμπεριφορών και παρακίνησης, σε φορείς επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων κ.α.

ΕΡ. Πώς στέκονται τα Κολλέγια σήμερα σε αυτή την κρίση;
ΑΠ. Έχουμε κληθεί και εφαρμόσει – εν αντιθέσει με άλλους του χώρου της εκπαίδευσης – ένα νόμο που εξαρχής κρίναμε ως αντισυνταγματικό και αντικοινοτικό. Το Υπουργείο έχει υποχρεωθεί να αλλάξει το νόμο αυτό κατά 80%, ύστερα από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρόλα αυτά, ενώ εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσουμε οικονομικά τους σπουδαστές μας, το Υπουργείο επιμένει να δεσμεύει – παρανόμως σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού – τεράστια κεφάλαιά μας που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε σε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Ήρθε η ώρα αυτό το “κυνήγι μαγισσών” να τελειώσει.

"Forensic Days 2024" & "Special Operations Training 2024"

 «Forensic Days 2024» & «Special Operations Training 2024» Μια μοναδική εμπειρία που απολαμβάνουν αποκλειστικά οι φοιτητές Εγκληματολογικής / Δικαστικής Ψυχολογίας του Κολλεγίου μας. Το Κολλέγιο πρωτοπορεί στο αντικείμενο της Εγκληματολογικής