Στις 30 Οκτωβρίου, το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS διοργάνωσε μια ημερίδα αφιερωμένη στο σοβαρό ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ένα ζήτημα που παραμένει δυστυχώς επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό. Η ημερίδα έδωσε το βήμα σε καταξιωμένους νομικούς και εγκληματολoγικούς ψυχολόγους, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό εμπεριστατωμένες αναλύσεις, προσωπικές εμπειρίες από δικαστικές υποθέσεις και σκέψεις πάνω στη μάχη για την προστασία των παιδιών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου και μεταδόθηκε διαδικτυακά, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής τόσο σε δια ζώσης όσο και σε online κοινό.
Μια ημέρα γεμάτη πληροφορίες και ρεαλιστική ματιά στο πρόβλημα
Ο κ. Φοίβος Βρεττάς, Δικηγόρος Ποινικού Δικαίου, άνοιξε τον κύκλο ομιλιών με την αναφορά του σε μία από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις των τελευταίων ετών, αυτή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 12χρονης στον Κολωνό. Με λόγο που συγκλόνισε, ο κ. Βρεττάς παρουσίασε την υπόθεση από τη νομική σκοπιά, δίνοντας έμφαση στη διαδρομή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομικοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες περιπτώσεις. Είπε χαρακτηριστικά «Το παιδί για το δικαστήριο είναι ιερό». Με σαφήνεια, ο κ. Βρεττάς τόνισε τόσο τη σημαντικότητα όσο και την ευθύνη της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος στην προστασία των παιδιών. Εξήγησε ότι πέρα από το νομικό πλαίσιο, ο ρόλος της οικογένειας είναι καθοριστικός στη δημιουργία ασφαλών και υποστηρικτικών συνθηκών που μπορούν να αποτρέψουν και να εντοπίσουν έγκαιρα κάθε μορφή κακοποίησης.
Στη συνέχεια, η κα. Ανθούλα Ανάσογλου, δικηγόρος που εκπροσωπεί την υπόθεση του βιασμού του 5χρονου στην Αλεξανδρούπολη, έδωσε έναν ακόμα πιο έντονο τόνο. Μέσα από την αφήγησή της, περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα και οι οικογένειές τους, επισημαίνοντας τη συναισθηματική και ψυχολογική διάσταση που συνοδεύει τις δικαστικές διαδικασίες. Επισήμανε επίσης την αυξανόμενη ανησυχία για την ανήλικη παραβατικότητα και την ανάγκη προσέγγισης του ζητήματος των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά διαπράττονται από ανήλικο σε ανήλικο. Η κα. Ανασογλου υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί η πρόληψη και η στήριξη των θυμάτων μέσα από κατάλληλες κοινωνικές και νομικές δομές, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά και να περιοριστεί το φαινόμενο. Τέλος απευθυνόμενη προς τους παρευρισκόμενους φοιτητές του ICPS,
Η Δρ. Τζουραμάνη, Διδάκτωρ Σωφρονιστικής Εγκληματολογίας και Ψυχοθεραπεύτρια, προσέγγισε το θέμα από την πλευρά της εγκληματολογίας, με μια ομιλία που έφερε στο προσκήνιο την πολυεπίπεδη διάσταση της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων. Με το θέμα της «Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Η ανεπούλωτη πληγή στις αθώες ψυχές», η Δρ. Τζουραμάνη σκιαγράφησε το προφίλ των κακοποιημένων παιδιών, εστιάζοντας στις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης, που επηρεάζουν τη συναισθηματική και ψυχική τους υγεία. Παρουσίασε προειδοποιητικές ενδείξεις που χρήζουν προσοχής, τονίζοντας ότι η έγκαιρη αναγνώριση μπορεί να φανεί χρήσιμη στην παροχή βοήθειας στα θύματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο στίγμα που συνοδεύει τα θύματα και καθιστά την αποκατάσταση δύσκολη, υπογραμμίζοντας τη σημασία ύπαρξης υποστηρικτικών δομών που προσφέρουν ουσιαστική ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για την ανάρρωσή τους.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Δρ. Κέλλυς Ιωάννου, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας και Διευθύντριας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute). Με θέμα «Σκιές στον Ψηφιακό Κόσμο: Πώς η Τεχνολογία Διαμορφώνει τη Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων και Πώς Μπορούμε να Αντιδράσουμε», η Δρ. Ιωάννου εξήγησε πώς οι θύτες εκμεταλλεύονται την ανωνυμία τους, κρυμμένοι πίσω από ψεύτικες ταυτότητες, για να στοχοποιούν ανήλικους. Παρουσίασε τα σύγχρονα αυτόματα συστήματα ανίχνευσης και έξυπνα συστήματα ασφαλείας, επισημαίνοντας το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον εντοπισμό ύποπτων συνομιλιών και εικόνων με σκοπό την πρόληψη πριν κλιμακωθεί η κακοποίηση. Τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης γονέων και παιδιών για τον ψηφιακό κόσμο, ώστε να ενδυναμώσουν τους ανήλικους ως συνειδητούς ψηφιακούς πολίτες με κριτική σκέψη και αυτοπροστασία.
Συμπεράσματα και Προοπτικές από την Ημερίδα
Η ημερίδα άφησε το κοινό με σημαντικές σκέψεις και πολλά ερωτήματα. Οι ομιλίες ανέδειξαν το βάθος και την πολυπλοκότητα του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες. Η παρουσία διακεκριμένων νομικών και εγκληματολόγων ανέδειξε τα πολλά επίπεδα του προβλήματος, από τη δικαστική και νομική διάσταση, ως τις βαθιές ψυχολογικές επιπτώσεις στα θύματα και την κοινωνία γενικότερα.
Το ICPS στην καρδιά της εκπαίδευσης για την Κατανόηση της Εγκληματολογίας
Το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS, με τα προγράμματα σπουδών του στην Εγκληματολογική Ψυχολογία (Bachelor & Master), επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την αποστολή του να προάγει την επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση στο πεδίο της πρόληψης της παραβατικότητας. Οι φοιτητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην ημερίδα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τη σκοτεινή πραγματικότητα που συνοδεύει το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και να αναπτύξουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να γίνουν αποτελεσματικοί επαγγελματίες στον χώρο της ψυχολογικής υποστήριξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το κλείσιμο της ημερίδας με ερωτήσεις από το κοινό, τόσο από όσους παρευρέθηκαν όσο και από τους online συμμετέχοντες, έδωσε την ευκαιρία για ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση, δείχνοντας πως τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ευαισθητοποιημένων και ενωμένων πολιτών απέναντι στο φλέγον αυτό ζήτημα.
Μια υπενθύμιση από την ημερίδα του ICPS: Η προστασία των παιδιών δεν είναι ευθύνη μόνο του νόμου, αλλά όλων μας.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες.
Ειδικές ευχαριστίες στην συντονίστρια της ημερίδας δημοσιογράφο Έλλη Σπυροπούλου.