Προσφέρουμε το Master στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογική/Δικαστική Ψυχολογία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, το μεγάλο διεθνές δημόσιο Πανεπιστήμιο του Βορρά της Αγγλίας και αποτελεί το πρώτο ΜΠΣ που ιδρύθηκε στο συγκεκριμένο αντικείμενο στην Ελλάδα.
Master Εφαρμοσμένης Εγκληματολογικής-Δικαστικής Ψυχολογίας
Η Εγκληματολογική – Δικαστική Ψυχολογία αποτελεί έναν από τους πιο εξελισσόμενους κλάδους της επιστήμης της Ψυχολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα μεγάλο πλήθος επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, ιατρών, δικηγόρων, δικαστικών, αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων εκπαιδευόνται εντατικά τα τελευταία χρόνια στον κλάδο. Η εξειδίκευση της Εγκληματολογικής/Δικαστικής Ψυχολογίας αποτελεί τη σύνδεση της ψυχολογίας με το νομικό σύστημα και αφορά στην διαδικασία του πως σκέφτονται και συμπεριφέρονται τα άτομα που διαπράττουν εγκλήματα, με σκοπό την επίλυση υποθέσεων και συνεπώς την απονομή δικαιοσύνης. Επιπλέον, ένα βασικό κομμάτι της Εγκληματολογικής/ Δικαστικής Ψυχολογίας αφορά στην πρόληψη συμπεριφορών επιθετικότητας και βίας, με απώτερο σκοπό την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας.
Το Μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογική/Δικαστική Ψυχολογία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή της ψυχολογίας σε περιβάλλοντα που σχετίζονται με την εγκληματολογία, την δικαιοσύνη και την πρόληψη συμπεριφορών βίας (φυλακές, νοσοκομεία, αστυνομικές υπηρεσίες, δικαστήρια, φορείς με συναφή δράση). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, οι φοιτητές θα εφοδιαστούν με γνώσεις σχετικές με τις θεωρητικές αρχές της εγκληματολογικής ψυχολογίας και την εφαρμογή αυτών των θεωριών σε ένα πρακτικό εγκληματολογικό περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων καλύπτει:
- Τη θεωρία και τα ευρήματα που διέπουν την εφαρμογή των αρχών της ψυχολογίας σε εγκληματολογικά περιβάλλοντα.
- Την εξέλιξη ενός δράστη από την πρώτη επαφή του με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, μέχρι την τελική απελευθέρωσή του στην κοινότητα ή/και σε ασφαλή προστατευμένα πλαίσια.
- Τη διάγνωση και αξιολόγηση, μέσω εργαλείων αιχμής, του ρίσκου τέλεσης παραβάσεων ή εγκλημάτων από συγκεκριμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες.
- Το Profiling Παραβατών/Εγκληματιών καθώς και τις μεθόδους Ανίχνευσης Ψεύδους/Εξαπάτησης κατά τη διάρκεια της επαφής με κατηγορούμενους ή εγκληματίες.
- Τις μεθόδους Συνεντεύξεων και Ανακρίσεων Υπόπτων, αλλά και την επιστήμη της Μαρτυρίας Αυτοπτών Μαρτύρων και της Αναγνώρισης Προσώπων.
- Τον ρόλο της συνεχιζόμενης αξιολόγησης, παρέμβασης και επιμέρους φροντίδας των δραστών.
- Τη φροντίδα και την ψυχολογική στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους.
- Ουσιώδεις εφαρμοσμένες δεξιότητες του εγκληματολογικού ψυχολόγου, όπως συμβουλευτική και επικοινωνία με τον δράστη, το θύμα, την οικογένεια και τη διεπιστημονική ομάδα.
- Ηθικά και άλλα επαγγελματικά ζητήματα στην εφαρμογή της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας.
- Βασικές μέθοδοι έρευνας που χρησιμοποιούν οι εγκληματολογικοί ψυχολόγοι και η εφαρμογή τους σε εγκληματολογικά πλαίσια.
- Εφαρμογές της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας σε Κλινικά πλαίσια.
Επιπλέον σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
- Αναγνωρισμένο από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) (πρώην ΣΑΕΠ) ως Ισοδύναμο (Επαγγελματική Ισοδυναμία) των Μεταπτυχιακών των δημοσίων ΑΕΙ.
- Συμπεριλαμβάνει 150 ώρες εφαρμοσμένης εκπαίδευσης σε περιστατικά εγκληματολογικής ψυχολογίας, σε ειδικά ζητήματα ανάλυσης εγκλημάτων και παραβατικής συμπεριφοράς κ.α.
- Διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών (εγκληματολογικοί/δικαστικοί ψυχολόγοι, εγκληματολόγοι, profilers, ποινικολόγοι, ψυχίατροι κτλ.) με μεγάλη πείρα στην εγκληματολογική ψυχολογία και την εφαρμογή της.
- Εξασφαλισμένη πρακτική άσκηση, τουλάχιστον 100 ωρών, σε φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας (ν.4763/2020, ν.5006/2022).
- Ενενήντα (90) ECTS (18 μήνες κανονική διάρκεια). Προσφέρεται σε εντατική μορφή 12 μηνών ή σε μερική-φοίτηση 24 μηνών.
- Ακαδημαϊκή αξιολόγηση: Ποικιλία μεθόδων που περιλαμβάνει εργασίες, παρουσιάσεις, εξετάσεις, αναφορές αυτοαξιολόγησης και προσωπικής ανάπτυξης, αναφορές κ.α.
Κριτήρια Εγγραφής:
- Πανεπιστημιακό πτυχίο, κατά προτίμηση στην Ψυχολογία ή σε παρεμφερή επιστημονικό κλάδo.
- Γίνονται επίσης δεκτοί μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, Δικηγόροι και δικαστικοί λειτουργοί. Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στον Τομέα Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν διαθέτουν και πρώτο πτυχίο Ψυχολογίας.
- Καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας για μελέτη της βιβλιογραφίας.
- Έχουν προβάδισμα όσοι έχουν ολοκληρώσει ερευνητική πτυχιακή εργασία κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους.
- Είναι σημαντικό πλεονέκτημα η καλή γνώση (σε επίπεδο πρώτου πτυχίου) Έρευνας & Μεθοδολογίας με χρήση SPSS.
- Δυο χρόνια εργασιακής εμπειρίας είναι επιθυμητά, αλλά όχι απαραίτητα.
- Αξιολόγηση πρόθεσης σπουδών από Σύμβουλο Σπουδών.
- Επιτυχημένη ακαδημαϊκή Συνέντευξη.