Προσφέρουμε το Master στην Εφαρμοσμένη Κλινική Ψυχολογία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, το μεγάλο διεθνές δημόσιο Πανεπιστήμιο του Βορρά της Αγγλίας.
Master Εφαρμοσμένης Κλινικής Ψυχολογίας
Η Κλινική Ψυχολογία αποτελεί τον πιο διαδεδομένο κλάδο της Ψυχολογίας παγκοσμίως. Ειδικά στην Ελλάδα, προσελκύει μεγάλο αριθμό ψυχολόγων, ιατρών και άλλων επαγγελματιών. Η εξειδίκευση, παρά το ότι έχει τις ρίζες της στον Ιπποκράτη, έγινε γνωστή επίσημα το 1896 από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Lightner Witmer, ο οποίος ίδρυσε και την πρώτη «ψυχολογική κλινική» για την υποστήριξη ασθενών με έντονα συμπτώματα άγχους και μαθησιακών δυσκολιών.
Η Κλινική Ψυχολογία ενσωματώνει επιστήμη, θεωρία, κλινική παρατήρηση και παρέμβαση, στοχεύοντας στην κατανόηση, αποτροπή και ανακούφιση από την ψυχολογική δυσπροσαρμοστικότητα ή δυσλειτουργία και στην προαγωγή της ευεξίας και της προσωπικής ανάπτυξης. Κεντρικοί πυλώνες της εφαρμογής της αποτελούν η ψυχολογική αξιολόγηση, η κλινική γνωμάτευση/σύνθεση και η ψυχοθεραπεία.
Το Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Κλινική Ψυχολογία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αναπτύξει τη γνώση, την κατανόηση και τις δεξιότητες στους κεντρικούς θεωρητικούς, μεθοδολογικούς και εμπειρικούς τομείς της Κλινικής Ψυχολογίας.
Μεταξύ άλλων καλύπτει:
- Τη θεωρία και τα ευρήματα που διέπουν την εφαρμογή των ψυχολογικών παρεμβάσεων στην ψυχολογική δυσπροσαρμοστικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
- Ουσιώδεις εφαρμοσμένες δεξιότητες του κλινικού ψυχολόγου, όπως συμβουλευτική και επικοινωνία με τον ασθενή, την οικογένεια και τη διεπιστημονική ομάδα, κλινική αξιολόγηση και διάγνωση, σχεδιασμό παρέμβασης κ.α.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων που προβλέπονται στο “BPS’ Division of Clinical Psychology Competencies Framework“.
- Ηθικά και άλλα επαγγελματικά ζητήματα στην εφαρμογή της Κλινικής Ψυχολογίας.
- Βασικές μέθοδοι έρευνας που χρησιμοποιούν οι κλινικοί ψυχολόγοι και η εφαρμογή τους σε κλινικά θέματα και πλαίσια.
- Εφαρμογές της Κλινικής Ψυχολογίας σε αντικείμενα υγείας και εγκληματολογίας, αλλά και σε εξειδικευμένα θέματα όπως η κλινική νευροψυχολογία.
Επιπλέον σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
- Αναγνωρισμένο από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) (πρώην ΣΑΕΠ) ως Ισοδύναμο (Επαγγελματική Ισοδυναμία) των Μεταπτυχιακών των δημοσίων ΑΕΙ.
- Συμπεριλαμβάνει 150 ώρες εφαρμοσμένης εκπαίδευσης σε περιστατικά κλινικής ψυχολογίας, στη διαγνωστική διαδικασία και στην ερμηνεία ψυχομετρικών εργαλείων.
- Διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών (κλινικοί ψυχολόγοι, ψυχίατροι κτλ) με μεγάλη πείρα στην κλινική ψυχολογία και την εφαρμογή της.
- Εξασφαλισμένη πρακτική άσκηση, τουλάχιστον 300 ωρών. Αυτή λαμβάνει χώρα σε φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας (ν.4763/2020, ν.5006/2022).
- Ενενήντα (90) ECTS (18 μήνες κανονική διάρκεια). Προσφέρεται σε εντατική μορφή 12 μηνών ή σε μερική-φοίτηση 24 μηνών.
- Ακαδημαϊκή αξιολόγηση: Ποικιλία μεθόδων που περιλαμβάνει εργασίες, παρουσιάσεις, εξετάσεις, αναφορές αυτοαξιολόγησης και προσωπικής ανάπτυξης, role play κ.α.
Κριτήρια Εγγραφής:
- Πανεπιστημιακό πτυχίο, κατά προτίμηση στην Ψυχολογία ή σε παρεμφερή επιστημονικό κλάδo.
- Καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας για μελέτη της βιβλιογραφίας.
- Έχουν προβάδισμα όσοι έχουν ολοκληρώσει ερευνητική πτυχιακή εργασία κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους.
- Επίσης είναι επιπλέον εφόδιο η καλή γνώση (σε επίπεδο πρώτου πτυχίου) Έρευνας & Μεθοδολογίας με χρήση SPSS.
- Δυο χρόνια εργασιακής εμπειρίας είναι επιθυμητά, αλλά όχι απαραίτητα.
- Αξιολόγηση πρόθεσης σπουδών απο Σύμβουλο Σπουδών.
- Επιτυχημένη ακαδημαϊκή Συνέντευξη.