Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Θετική Ψυχοθεραπεία είναι διαθέσιμο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Είναι το μεγάλο διεθνές δημόσιο Πανεπιστήμιο του Βορρά της Αγγλίας. Το συγκεκριμένο Master είναι το μοναδικό Μεταπτυχιακό Θετικής Ψυχοθεραπείας παγκοσμίως.
Το πρωτοπόρο αυτό μονοετές εντατικό ΜΠΣ και “εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας”, συνδυάζει τη θεωρία με τη βιωματική εκπαίδευση, καθώς και την πρακτική άσκηση και την ερευνητική εφαρμογή. Και όλα αυτά με βάση τις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας (Seligman) και προπαντός της Θετικής Ψυχοθεραπείας (Peseschkian)!
Master Θετικής Ψυχοθεραπείας
Η Θετική Ψυχοθεραπεία, εν αντιθέσει με τις τυπικές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση κλινικών καταστάσεων, στοχεύει και αυξάνει τα θετικά συναισθήματα, τη δέσμευση του ατόμου, καθώς και την αναγνώριση και απόκτηση νοήματος ζωής. Είναι μια «εκλεκτική» προσέγγιση. Ως αποτέλεσμα, περιλαμβάνει στοιχεία της Προσωποκεντρικής, Συστημικής, Ψυχοδυναμικής και Γνωσιακής-Συμπεριφορικής προσέγγισης. Επίσης επιδιώκει την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά των εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων. Επικεντρώνει τη σκέψη του ατόμου στις δυνάμεις και αρετές του.
Από το 1968 και ιδιαίτερα από το 1977, οπότε και ο ψυχίατρος Nossrat Peseschkian “Θετική Ψυχοθεραπεία” δημοσίευση το έργο του, η προσέγγιση έχει αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία παρέχουν την εκπαίδευση σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, το πρώτο και μοναδικό ίδρυμα που εκπαιδεύει στη Θετική Ψυχοθεραπεία είναι το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό Ελληνικό οργανισμό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Θετικής και Διαπολιτισμικής Ψυχοθεραπείας. Η θεωρία και προσέγγιση του Peseschkian έχει αναγνώριση σήμερα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας ως η μοναδική θεωρία εκπαίδευσης στη Θετική Ψυχοθεραπεία.
Το Μεταπτυχιακό στη Θετική Ψυχοθεραπεία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή των αρχών και των γνώσεων της θετικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας τόσο σε περιστατικά καθημερινής συναισθηματικής πίεσης, όσο και σε αυτά της ψυχολογικής δυσπροσαρμοστικότητας. Κατά την διαδικασία φοίτησης, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στις βασικές αρχές της συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας και στη συνέχεια, στις αρχές της Θετικής Ψυχοθεραπείας και στην εφαρμογή της σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.
Μεταξύ άλλων καλύπτει:
- Τη θεωρία και τα ευρήματα που διέπουν την εφαρμογή της Θετικής Ψυχοθεραπείας στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
- Ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας για την δημιουργία μιας επιτυχημένης θεραπευτικής σχέσης.
- Εξειδικευμένη κατάρτιση στην προσέγγιση της ψυχοπαθολογίας υπό το πρίσμα της Θετικής Ψυχοθεραπείας.
- Δεξιότητες στις βασικές αρχές της Θετικής Ψυχολογίας: Θετικότητα, Ανθεκτικότητα, Δυνατά Σημεία, Mindfulness, Ροή (Flow).
- Δεξιότητες στις βασικές αρχές της Θετικής Ψυχοθεραπείας: Η Αρχή της Ελπίδας, η Αρχή της Ισορροπίας και η Αρχή της Διαβούλευσης.
- Προσωπική ανάπτυξη και διευρυμένη αυτογνωσία μέσω βιωματικής έκθεσης και ομαδικής διαδικασίας.
- Εξειδίκευση σε περιστατικά πένθους και απώλειας, διατροφικών διαταραχών, οικογενειακής βίας και συγκρούσεων, παιγνιοθεραπείας και άλλων.
Επιπλέον σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
- Αναγνωρισμένο από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) (πρώην ΣΑΕΠ) ως Ισοδύναμο (Επαγγελματική Ισοδυναμία) των Μεταπτυχιακών των δημοσίων ΑΕΙ.
- Διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών με εμπειρία στην συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, και πιστοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας, αλλά και της Παγκόσμίας Ένωσης Θετικής & Διαπολιτισμικής Ψυχοθεραπείας (WAPP).
- Υποχρεωτική πρακτική άσκηση, τουλάχιστον 300 ωρών, σε φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή με επαγγελματίες πιστοποιημένους ψυχοθεραπευτές της Θετικής Προσέγγισης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας (ν.4763/2020, ν.5006/2022) με εποπτεία που παρέχεται από το Κολλέγιο.
- Ενενήντα (90) ECTS (18 μήνες κανονική διάρκεια). Μπορείτε να το κάνετε είτε σε εντατική μορφή 12 μηνών, είτε σε μερική-φοίτηση 24 μηνών.
- Ακαδημαϊκή αξιολόγηση: Ποικιλία μεθόδων που περιλαμβάνει εργασίες, παρουσιάσεις, αναφορές αυτοαξιολόγησης και προσωπικής ανάπτυξης, role play κ.α.
Κριτήρια Εγγραφής:
- Πανεπιστημιακό πτυχίο, κατά προτίμηση στην Ψυχολογία ή σε παρεμφερή επιστημονικό κλάδo.
- Καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας για μελέτη της βιβλιογραφίας.
- Έχουν προβάδισμα όσοι έχουν ολοκληρώσει ερευνητική πτυχιακή εργασία κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους.
- Έχουν πλεονέκτημα όσοι έχουν καλή γνώση (σε επίπεδο πρώτου πτυχίου) Έρευνας & Μεθοδολογίας με χρήση SPSS.
- Δυο χρόνια εργασιακής εμπειρίας είναι επιθυμητά, αλλά όχι απαραίτητα.
- Αξιολόγηση πρόθεσης σπουδών απο Σύμβουλο Σπουδών.
- Επιτυχημένη ακαδημαϊκή Συνέντευξη.