Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

icps.mentalhealthday

Η ψυχική υγεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως αναφέρεται από τις έρευνες και τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), δείχνει την αυξανόμενη ανάγκη για υποστήριξη και σωστή φροντίδα των ατόμων που υποφέρουν από μορφές ψυχικής δυσφορίας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Στην Ελλάδα, περίπου το 4.5% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κατάθλιψη, ενώ το 8-10% έχει διαταραχές άγχους. Αυτά τα στατιστικά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω τα ποσοστά αυτά, ειδικά σε νεαρούς ανθρώπους.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις μετρήσεις, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία. Η προστασία της, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία, τους φορείς, αλλά και τον καθένα από εμάς. Στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της βιωματικής εκπαίδευσης με την επιστημονική κατάρτιση. Μέσω αυτής της προσέγγισης, επιδιώκουμε να προετοιμάσουμε τους φοιτητές μας για να συμβάλουν ενεργά στην κοινωνία, ενισχύοντας την κατανόηση και φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Η ανάγκη για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με εξειδικευμένη κατάρτιση είναι επιτακτική, δεδομένου ότι υπάρχουν κενά στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη χώρα, με ανεπαρκή πρόσβαση σε ψυχιάτρους και ψυχολόγους, ιδιαίτερα μακριά από τις μεγάλες πόλεις. Δουλεύουμε σκληρά με τους φοιτητές μας, εκπαιδεύοντάς τους στις δεξιότητες που χρειάζονται για να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

Επιπλέον, συμμετέχουμε ενεργά σε επιστημονικές επιτροπές και διεθνή συνέδρια, όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γύρω από τη σημασία της ψυχικής υγείας, όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Το όραμά μας είναι η συμμετοχή περισσότερων ειδικών ψυχικής υγείας στο Εθνικό Σύστημα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα έχουν πρόσβαση στην ψυχολογική φροντίδα που χρειάζονται.

Σε μια εποχή όπου η ψυχική υγεία επιδεινώνεται, με την Ελλάδα να καταγράφει περίπου 4.5 αυτοκτονίες ανά 100,000 κατοίκους, είναι κρίσιμο να μην αγνοούμε το πρόβλημα. Στην Ευρώπη, οι αυτοκτονίες ανέρχονται περίπου στις 50,000 κάθε χρόνο, κάτι που δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ενίσχυση της υποστήριξης προς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Στο ICPS προωθούμε την ψυχική υγεία και τις δεξιότητες που χρειάζονται οι νέοι επαγγελματίες για να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα και προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Μέσα από αυτές τις ενέργειες, προσπαθούμε να συμβάλλουμε μια κοινωνία που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ψυχική υγεία, δίχως να παραγνωρίζει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης.

Γράφει ο  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΛΙΔΗΣ– Ψυχολόγος, Προσωποκεντρικός Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτής στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών- ICPS, Ερευνητής, Ιδρυτής του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου “Ανήκειν”

 

eurocrim2024

Συνέδριο Eurocrim 2024

Συμμετοχή της Καθηγήτριας Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του ICPS, Δρ. Κέλλυ Ιωάννου, και της Απόφοιτης του Bachelor Εγκληματολογικής Ψυχολογίας Άννας Βασιλικής Μέγα στο Συνέδριο Eurocrim 2024. Με