Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 η εφημερίδα Espresso δημοσίευσε συνέντευξη του Διευθυντή Διοίκησης του Κολλεγίου, κ. Κωνσταντίνου Παππά, με τίτλο “Αναγνωρισμένο Πτυχίο Το Βασικό Πλεονέκτημα“.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Τα πλεονεκτήματα των σπουδών στα κολλέγια αλλά και τα γενικότερα οφέλη από τη λειτουργία του συγκεκριμένου κλάδου απαριθμεί ο διευθυντής διοίκησης του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Σπουδών – ICPS Κωνσταντίνος Παππάς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ένθετο Παιδεία. Ως μέλος του Τομέα Οργανωτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων, ο κ. Παππάς αναφέρεται επίσης στις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρουν οι σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως η Ψυχολογία, η Συμβουλευτική, η Ψυχοθεραπεία.
ΕΡ. Γιατί ένας νέος να επιλέξει κολλέγιο για τις σπουδές του;
ΑΠ. Ο θεσμός των κολλεγίων έχει πλέον αναγνωριστεί στην Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο συμβαδίζουμε με την εκπαιδευτική λογική των περισσότερων κρατών στον κόσμο. Τα κολλέγια που έχουν ελεγχθεί από το κράτος και έχουν λάβει άδεια λειτουργίας προσφέρουν στους πολίτες, μέσω των συνεργασιών με πανεπιστήμια της Ε Ε., ένα πλαίσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που οδηγεί σε πτυχία αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος, ως επαγγελματικά ισοδύναμα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Ως εκ τούτου, αν μπορείς να σπουδάσεις το αντικείμενο της απόλυτης επιλογής σου, με εκπαιδευτές του επιπέδου που εσύ θέλεις, με παροχές που καλύπτουν τις δικές σου απαιτήσεις λαμβάνοντας ένα πτυχίο που αναγνωρίζεται προς χρήση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και μπορείς όλα αυτά να τα κάνεις ξοδεύοντας τα μισά από όσα θα ξόδευες αν πήγαινες σε μια επαρχιακή πόλη ή στο εξωτερικό, τότε νομίζω το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι για ποιο λόγο να μην επιλέξει ένας νέος ένα κολλέγιο για τις σπουδές του .
ΕΡ. Τυγχάνει αναγνώρισης το πτυχίο που θα πάρει;
ΑΠ. Ναι. Πλέον με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελληνικό κράτος έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία από το 2012 την έννοια της επαγγελματικής ισοδυναμίας. Ο απόφοιτος ενός προγράμματος ευρωπαϊκού πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στην εγκατάσταση ενός κολλεγίου στην Ελλάδα, μετά την αποφοίτηση του, απευθύνεται στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ),το οποίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, του χορηγεί Αναγνώριση, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ασκήσει όποια επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να ασκήσει και ένας πτυχιούχος ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.
ΕΡ. Θα μπορούσε ο εν λόγω κλάδος να αποτελέσει ανάχωμα στη φοιτητική διαρροή προς το εξωτερικό;
ΑΠ. Απόλυτα. Υπήρξαν μάλιστα μελέτες κατά τα τρία-τέσσερα προηγούμενα χρόνια που έδειχναν ότι η στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου από το κράτος θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο στον προϋπολογισμό. Αυτό θα γινόταν τόσο από την ανακοπή φοιτητικής διαρροής προς τα έξω όσο και από την προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα. Το κράτος όμως, δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ αρωγός στην προσπάθεια που κάναμε τόσα χρόνια. Αντιθέτως, οι προσπάθειες αφανισμού του κλάδου έχουν υπάρξει αμέτρητες.
ΕΡ. Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τω σπουδών στο ICPS;
ΑΠ. Το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS είναι το μόνο από τα αδειοδοτημένα κολλέγια που είναι εξειδικευμένο αποκλειστικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως η Ψυχολογία, η Συμβουλευτική, η Ψυχοθεραπεία και το Coaching. Αυτή η επικέντρωση μάς έχει επιτρέψει να προσφέρουμε στους φοιτητές μας γνώσεις αιχμής, καθώς συγκεντρώνουμε μεγάλη ομάδα ερευνητών και επαγγελματιών του χώρου, που φέρνουν στα προγράμματά μας τεχνογνωσία, κατάρτιση και επαγγελματική πείρα πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτή η εξειδίκευση και ποιότητα έχει κερδίσει και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε συνεργασίες που μετράνε 20 χρόνια ζωής, αλλά και ότι πολλές φορές τα πανεπιστήμια αλλάζουν τα προγράμματά τους ή τις πολιτικές τους ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές που αναγνωρίζουν στο ICPS. Οι φοιτητές μας επιπλέον απολαμβάνουν εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για εκπαιδευτήρια. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικές επενδύσεις ήδη από το 2009 για να το πετύχουμε αυτό. Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στη φιλοσοφία μας. Μια φιλοσοφία που εμφύτευσαν η Πόλλυ και ο Ιούλιος Ιωσηφίδης, ιδρυτές του κολλεγίου, η οποία αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα και τον σεβασμό του κάθε ατόμου ξεχωριστά και συνδυάζει τα δύο απαραίτητα στοιχεία της μόρφωσης: να μαθαίνουν οι φοιτητές μας βιώνοντας τις νέες εμπειρίες τους και να επενδύουν ό,τι βίωσαν με θεωρητικές γνώσεις που να ανταποκρίνονται στα τρέχοντα ακαδημαϊκά κριτήρια της επιστήμης τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στόχος μας είναι η παροχή ενός πλαισίου διαρκούς ανάπτυξης των δυνατοτήτων και της αυτοπεποίθησης των φοιτητών μας.
ΕΡ. Τι αποδοχή έχουν οι απόφοιτοι σας από τη σύγχρονη αγορά εργασίας;
ΑΠ. To Bachelor στην Ψυχολογία και οι διάφορες μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις που προσφέρουμε στο κολλέγιο εξοπλίζουν τους σπουδαστές μας όχι μόνο με γνώσεις επί του επιστημονικού τους αντικειμένου, αλλά και με δεξιότητες επαγγελματικές, απαραίτητες σε κάθε εργασιακό χώρο. Από τις γνώσεις έρευνας μέχρι τις τεχνικές παρουσιάσεων, σύνταξης κειμένων, ομαδικών εργασιών και συνεργασιών, οι φοιτητές μας μαθαίνουν να στέκονται ως επιτυχημένοι επαγγελματίες προβάλλοντας με αυτοπεποίθηση τις γνώσεις τους. Πέραν τούτου, τα περισσότερα προγράμματα που προσφέρουμε στο κολλέγιο είναι μοναδικά στην Ελλάδα κι έτσι δίνουν ακόμα μία ώθηση στους αποφοίτους μας να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους πολλούς. H αγορά εργασίας γνωρίζει ότι οι σπουδές στο ICPS χαρακτηρίζονται από ποιότητα που αποδεικνύεται εδώ και 25 χρόνια στην πράξη!