Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Η Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS απαντά σε ερωτήσεις για τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και τις ενέργειες που το Κολλέγιο πραγματοποιεί για να στηρίξει τα μέλη του.
ΕΡ. Κα Ιωσηφίδη, η Ελλάδα και οι Έλληνες περνούν δύσκολες στιγμές. Πιστεύετε ότι θα βγούμε από αυτό το δύσκολο κατηφορικό μονοπάτι;
ΑΠ. Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουμε περάσει πολύ χειρότερες στιγμές στο παρελθόν, προδοσίες, σκλαβιά, πολέμους, κατοχή, πείνα, δικτατορία. Από αυτά τα γεγονότα βγήκαμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι, πιο περήφανοι. Μέσα από αυτά τα γεγονότα αναδείχθηκαν αρχές και ιδανικά του πολιτισμού μας: η αλληλοστήριξη, η εμπιστοσύνη, η τόλμη και πολλά άλλα. Ζούσαμε στην Αμερική με τον άνδρα μου, θυμάμαι, την εποχή της δικτατορίας. Τότε όλα έμοιαζαν πολύ σκοτεινά, αλλά αποφασίσαμε να αγωνιστούμε μαζί με άλλους Έλληνες, όπως για παράδειγμα η αξέχαστη Μελίνα, και να συνεισφέρουμε όπως μπορούσαμε για να έρθουν καλύτερες ημέρες στον τόπο μας, για να αναδυθούν τα ιδανικά και οι αρχές αυτές. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό ο καθένας μας. Από τους κοινωνικούς μας κύκλους, τους φίλους και την οικογένειά μας, ως και τη δουλειά μας. Η προσπάθεια αλλαγής πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα. Το βλέπω αυτό να δουλεύει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που διοικώ. Ένα πλαίσιο αλληλοστήριξης, εμπιστοσύνης και σεβασμού απλώνεται στη σπουδαστική κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει από το 1989.
ΕΡ. Πώς αντιδρούν στο πνεύμα αυτό τα μέλη της κοινότητάς σας;
ΑΠ. Αλλάζουν, μαλακώνουν και βλέπουν τον άνθρωπο απέναντι τους. Με τον καιρό, τόσο οι σπουδαστές, οι καθηγητές, αλλά και όλοι όσοι συνεισφέρουν από κάθε θέση, αισθάνονται το εκπαιδευτικό ίδρυμα ως ένα δεύτερο σπίτι τους. Ένα μέρος που μπορούν να εκφράσουν την ανησυχία τους, τη στενοχώρια τους, τον πόνο τους, την ελπίδα τους, τη χαρά τους, τα όνειρά τους και ένα μέρος που θα βρουν ανθρώπους έτοιμους να ακούσουν, να δείξουν κατανόηση και να στηρίξουν. Λείπει τόσο πολύ αυτό το πνεύμα στήριξης σήμερα και, όταν παρουσιάζεται μπροστά μας, δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και ελπίδας.
ΕΡ. Αυτή η στήριξη δίνεται μέσα από κάποιο πρόγραμμα που παρακολουθούν οι σπουδαστές;
ΑΠ. Υπάρχουν προγράμματα ή ομάδες συζήτησης που δημιουργούν ένα στηρικτικό περιβάλλον για τα μέλη τους, αλλά η φιλοσοφία είναι πολύ ευρύτερη και εκτείνεται από τον τρόπο λειτουργίας όλων των προγραμμάτων μας, έως και τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε σε ένα αίτημα σπουδαστή ή καθηγητή. Η βαθιά κατανόηση της θέσης του άλλου είναι αυτό που θα σου επιτρέψει να τον βοηθήσεις πραγματικά είτε πρόκειται για ακαδημαϊκό, οικονομικό ή προσωπικό θέμα. Τα αντικείμενα σπουδών στα οποία εξειδικευόμαστε, εξάλλου, απαιτούν την πραγματική και εις βάθος κατανόηση του άλλου. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, λόγω και της κατάστασης, στεκόμαστε και οικονομικά δίπλα στους ενδιαφερόμενους σπουδαστές, με μειώσεις διδάκτρων και υποτροφίες, ανάλογα με το οικονομικό τους επίπεδο.
ΕΡ. Ποια είναι τα βασικά προγράμματα του ιδρύματος;
ΑΠ. Έχουμε εξειδικευμένα και αρκετά μοναδικά προγράμματα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων:
-Bachelor Ψυχολογίας,
-Master Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής,
-Master Παιδοψυχολογίας,
-Master Ψυχολογίας της Υγείας,
-Εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία και πολλά άλλα.