Συνέντευξη: Καλή Καριέρα με ένα Πτυχίο Ψυχολογίας

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 η εφημερίδα ESPRESSO δημοσίευσε συνέντευξη του Διευθυντή Διοίκησης του Κολλεγίου, κ. Κωνσταντίνου Παππά, με τίτλο “Καλή Καριέρα Με Ένα Πτυχίο Ψυχολογίας“.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πληθώρα επαγγελματικών διεξόδων και πολύτιμες γνώσεις σε μεγάλη γκάμα εργασιακών θέσεων προσφέρουν οι σπουδές στην Ψυχολογία. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής διοίκησης του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS και μέλος του Τομέα Οργανωτικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων Κωνσταντίνος Παππάς, που μίλησε στην ειδική ένθετη έκδοση της “Espresso” για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που δίνει το πτυχίο στη συγκεκριμένη επιστήμη.

ΕΡ. Η ψυχολογία είναι μια από τις δημοφιλείς ειδικότητες που προσφέρουν τα κολέγια. Για ποιούς λόγους την προτιμούν οι σπουδαστές;

ΑΠ. Η ψυχολογία σαν επιστήμη ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και προσπαθεί να την προβλέψει και να την εξηγήσει. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα δέλεαρ για κάθε σπουδαστή. Ποιος δεν θα ήθελε να μπορούσε να αντιληφθεί και να κατανοήσει με ακρίβεια τις σκέψεις, επιδιώξεις, συναισθήματα και προθέσεις των άλλων γύρω του; Ή ακόμα περισσότερο, να μπορεί να διακρίνει πότε κάποιος λέει αλήθεια και πότε ψέματα, ή να μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση αυτού που βρίσκεται απέναντι του. Πρόκειται για μια επιστήμη υψηλού κύρους και αναγνώρισης παγκοσμίως, που ερευνά την αιτία και το αιτιατό, αλλά και για σπουδές με πολλές επαγγελματικές διεξόδους.  

ΕΡ. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα τέτοιο πτυχίο ανθρωπιστικών επιστημών εν μέσω οικονομικής κρίσης;

ΑΠ. Κάποιες φορές με ρωτούν γονείς “γιατί μέσα στην κρίση να σπουδάσει κάποιος ψυχολογία;”. Μια ανάλυση των εσόδων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από μελλοντικούς μισθούς συγκριτικά με τα έξοδα σπουδών, αποκαλύπτει με σαφή τρόπο τα οικονομικά οφέλη από την απόκτηση ενός τέτοιου πτυχίου. Δεδομένου αυτού, το ερώτημα ουσιαστικά μεταβάλλεται από το «γιατί να σπουδάσει κάποιος ψυχολογία;», στο «γιατί να μη θέλει να σπουδάσει κάποιος ψυχολογία;». Οι απόφοιτοι Ψυχολογίας μπορούν να καλύψουν πληθώρα θέσεων σε μεγάλη γκάμα οργανισμών, ακριβώς λόγω των «μεταφερόμενων» δεξιοτήτων που αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ένα πτυχίο στην Ψυχολογία, πέραν των ειδικών γνώσεων, σε εξοπλίζει με καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, με την ικανότητα χειρισμού της σύγχρονής τεχνολογίας, με την ικανότητα να εργάζεσαι αυτόνομα ή ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας και βασικά με την ικανότητα να κατανοείς μια σειρά από συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των επιπτώσεων τους. Μέσα από το Bachelor Ψυχολογίας του UCLan που προσφέρεται στο ICPS για παράδειγμα, στοχεύουμε όχι μόνο στην ανάπτυξη γνώσεων περί των ψυχολογικών θεωριών, αλλά στο να εξοπλίσουμε τον φοιτητή με τις δεξιότητες εκείνες που θα τον βοηθήσουν να εφαρμόσει αυτές τις γνώσεις σε μια ευρεία γκάμα εργασιακών θέσεων. Συγχρόνως με τα παραπάνω, η απόκτηση ενός Βρετανικού πτυχίου, με την παγκόσμια αναγνώριση που έχει και τη δυνατότητα εγγραφής στο μεγαλύτερο επαγγελματικό σύλλογο Ψυχολόγων, δίνει τη δυνατότητα για μια καριέρα πραγματικά “χωρίς σύνορα”.

ΕΡ. Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται για τους αποφοίτους;

ΑΠ. Ο παράγων «άνθρωπος» υπάρχει και θα συνεχίζει να υπάρχει εντός των οργανισμών (ιδιωτικών ή δημοσίων, μικρών ή μεγάλων), ασχέτως των εξελίξεων σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο. Οι γνώσεις λοιπόν που αποκομίζονται σε ένα δυνατό πρώτο πτυχίο στην Ψυχολογία, ή σε ένα υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακό, μπορούν να εφαρμοστούν σε πληθώρα θέσεων και επαγγελμάτων, πολύ διαφορετικών από αυτή του τυπικού ψυχολόγου. Από θέσεις που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, διοίκησης ενός οργανισμού και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, και τη προάσπιση της ψυχικής και σωματικής υγείας του κοινού, μέχρι το σχεδιασμό μιας διαφημιστικής καμπάνιας, τη διαχείριση μιας επικοινωνιακής κρίσης και την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς ενός φοροφυγά. Έτσι, ο απόφοιτος ενός προγράμματος ψυχολογίας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό “πολυεργαλείο”, απαραίτητο σε κάθε οργανισμό.

ΕΡ. Στην Ελλάδα η ανεργία «καλπάζει» σε όλους τους τομείς. Ποια είναι η εικόνα στους ψυχολόγους;

ΑΠ. Προφανώς η κρίση έχει αγγίξει όλους τους κλάδους, μεταξύ των οποίων και το επάγγελμα του ψυχολόγου. Η κυρίαρχη πρόκληση όμως είναι ότι για πολλά χρόνια υπήρχε “υπερτροφοδοσία” της αγοράς με τις κλασικές εξειδικεύσεις τύπου “κλινικής ψυχολογίας” και ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός εκτοξεύθηκε. Την ίδια στιγμή όμως, άλλες ειδικότητες είχαν παραμεληθεί ή ήταν παντελώς άγνωστες για τα ελληνικά δεδομένα και σε αυτούς τους τομείς η ζήτηση σήμερα είναι μεγάλη και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερα τα επόμενα χρόνια. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν η εγκληματολογική ψυχολογία, η παιδοψυχολογία και η ψυχολογία υγείας. Για παράδειγμα, η μείωση του κόστους για την υγεία των πολιτών, μοιραία θα οδηγήσει το κράτος σε χρηματοδότηση της πρόληψης και εκεί ακριβώς είναι που ο ρόλος του ψυχολόγου υγείας θα είναι κρίσιμος.

ΕΡ. Το πρώτο πτυχίο είναι αρκετό ή είναι απαραίτητο το master;

ΑΠ. Η εξειδίκευση με ένα υψηλής ποιότητας και κατάρτισης μεταπτυχιακό είναι απαραίτητη στον τομέα αυτό. Δεν γίνεται να εδραιωθεί επαγγελματικά κάποιος χωρίς μεταπτυχιακή ειδικότητα. Στο ICPS πρωτοπορούμε σε αυτό εδώ και 24 χρόνια και προσφέρουμε Master στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία, στην Παιδοψυχολογία και στην Ψυχολογία Υγείας.

«Forensic Days 2024» & «Special Operations Training 2024»

 «Forensic Days 2024» & «Special Operations Training 2024» Μια μοναδική εμπειρία που απολαμβάνουν αποκλειστικά οι φοιτητές Εγκληματολογικής / Δικαστικής Ψυχολογίας του Κολλεγίου μας. Το Κολλέγιο πρωτοπορεί στο αντικείμενο της Εγκληματολογικής