Συνεργασίες

Πανεπιστήμια

University of Central Lancashire

Το κρατικό Πανεπιστήμιο του Central Lancashire ιδρύθηκε το 1828 στη Μεγάλη Βρετανία με περισσότερους από 35.000 φοιτητές να σπουδάζουν σε 500 προπτυχιακά και 200 μεταπτυχιακά προγράμματα. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα τριτοβάθμια ιδρύματα στην Αγγλία που διαθέτουν ξεχωριστή Σχολή – και όχι απλώς Τμήμα – Ψυχολογίας και, ίσως, το μοναδικό που προσφέρει 8 εξειδικευμένα προπτυχιακά και αντίστοιχο αριθμό μεταπτυχιακών στην Ψυχολογία. Στη Σχολή εργάζονται/διδάσκουν 40 ερευνητές καθηγητές και πληθώρα διδακτορικών φοιτητών, οι οποίοι στεγάζονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτήριο στο κεντρικό Campus του Πανεπιστημίου. Η φιλοσοφία της Σχολής ωθεί το προσωπικό στο να προσφέρει στους σπουδαστές τις ευκαιρίες και τη στήριξη, όχι μόνο, για εκτεταμένη γνώση της Ψυχολογίας, αλλά και για ανάπτυξη εκείνων των δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να εφαρμόσουν την ψυχολογία σε μια σειρά από τομείς εργασίας και δραστηριότητας. Στην πρόσφατη αξιολόγηση “Research Evaluation Exercise 2008”, το 70% της έρευνας που πραγματοποίησε η Σχολή Ψυχολογίας χαρακτηρίστηκε “Διεθνούς Επιπέδου”. Η λίστα των Times “Good University Guide 2012” χαρακτήρισε το UCLan ως το “Κορυφαίο Μοντέρνο Πανεπιστήμιο στα Βορειοδυτικά”. Το UCLan διατηρεί συνεργασία με το ICPS από το 2007.

Φορείς

Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων

Η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων (ΠΕΑΚ) ιδρύθηκε το 2017 από 20 ιδρυτικά μέλη οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα και αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αντιπροσωπευτικό φορέα των αναγνωρισμένων Κολλεγίων στην Ελλάδα. Η Ένωση όμως, έχει τις ρίζες της στους πολιτικούς και δικαστικούς αγώνες που έδωσαν τα μέλη της επί 20 έτη (από το 2000 μέχρι σήμερα),

α) για την αναγνώριση των σπουδών που προσφέρονται στα Κολλέγια μέσω συνεργασιών με Πανεπιστήμια του εξωτερικού,

β) για τη θεμελίωση κανόνων αναγνώρισης από όλους τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, και

γ) για την εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου συμβατού με τις προβλέψεις του Ενωσιακού Δικαίου και του Ελληνικού Συντάγματος σχετικά με την αδειοδότηση και λειτουργία των Κολλεγίων στην Ελλάδα.

Μερικά μόνο από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτών των αγώνων υπήρξαν:

  • Οι συνεχόμενες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης (Εφετείων & Συμβουλίου της Επικρατείας) υπέρ των θέσεων μας για την επαγγελματική αναγνώριση των αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων & συνεργαζόμενων Κολλεγίων.
  • Η Προειδοποιητική Επιστολή & Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι συνακόλουθες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που επέβαλαν στις Ελληνικές Κυβερνήσεις να ανακαλέσουν όλες τις αντισυνταγματικές προβλέψεις που είχαν επιβληθεί για την ίδρυση και λειτουργία Κολλεγίων στην Ελλάδα με βάση το νόμο 3696/2008.
  • Η νομοθέτηση από πλευράς της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων των αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων & συνεργαζόμενων Κολλεγίων με το νόμο 4093/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  • Η αναδίπλωση της Ελληνικής Κυβέρνησης (2015) από την απόφαση της για επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
  • Η υποχρέωση «θεραπείας» της κατάργησης της Επαγγελματικής Ισοδυναμίας (το 2019) με την ψήφιση του νόμου 4635/2019 και η επαναφορά της διαδικασίας αναγνώρισης στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα, η Ένωση αποτελεί θεσμικό συνομιλητή κάθε κρατικού και μη-κρατικού οργανισμού για οποιοδήποτε θέμα αφορά τη λειτουργία των Κολλεγίων στη χώρα μας, όπως και σημείο επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού για ζητήματα που αφορούν τα Κολλέγια και τις σπουδές σε αυτά.

Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ)

Η Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1998 και εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (European Association for Psychotherapy – ΕΑΡ).

Ο βασικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας είναι η καθιέρωση και ο έλεγχος εφαρμογής των κοινών κριτηρίων εκπαίδευσης και κανόνων δεοντολογίας στην άσκηση της ψυχοθεραπείας.

Αποτελεί μια ομοσπονδία, η οποία απαριθμεί 128 οργανισμούς από 41 ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή περισσότερους από 120.000 ψυχοθεραπευτές διαφορετικών μεθόδων και κατευθύνσεων.

Έχει δε αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μη κυβερνητικός οργανισμός και έχει τη θέση συμβούλου της Ε.Ε. σε θέματα ψυχοθεραπείας. Παράλληλα, έχει διαμορφώσει, και σε ορισμένες χώρες έχουν τεθεί σε εφαρμογή, κριτήρια για τη χορήγηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη μετακίνηση των ψυχοθεραπευτών στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Προσωποκεντρικής & Βιωματικής Προσέγγισης-ΠΕΕΠΒΙΠ

Γνωρίστε την ΠΕΕΠΒΙΠ

Το καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Προσωποκεντρικής & Βιωματικής Προσέγγισης-ΠΕΕΠΒΙΠ υπογράφηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018 από 34 ιδρυτικά μέλη και αποτελείται από 28 άρθρα. Ο επίσημος ξενόγλωσσος τίτλος της Ένωσης είναι Panhellenic Association of Professionals in the Person-Centred & Experiential Approach.

Με τον όρο Επαγγελματίες Προσωποκεντρικής & Βιωματικής Προσέγγισης νοούνται τα πρόσωπα τα οποία έχουν εκπαιδευτεί στην Προσωποκεντρική και Βιωματική Προσέγγιση για να την ασκήσουν σε κλάδους της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Διδασκαλίας, Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευσης, Καθοδήγησης, καθώς και σε παραπλήσιους κλάδους των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

BTEC – Edexcel, μέλος της Pearson

To BTEC – Edexcel, είναι μέλος της Pearson, του μεγαλύτερου φορέα πιστοποίησης προσόντων με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, και προσφέρει επαγγελματική πιστοποίηση και κατάρτιση σε σχολεία, Κολλέγια, Πανεπιστήμια και οργανισμούς σε πάνω από 90 χώρες. Το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 άνω των 2 εκατομμυρίων εκπαιδευομένων εγγράφηκαν σε προγράμματα του Edexcel. Τα προγράμματα πιστοποίησης παρέχονται μέσα από φορείς – όπως το ICPS – που ελέγχει, αξιολογεί και εγκρίνει το Edexcel και εμπίπτουν στις βαθμίδες του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, οι οποίες είναι αντίστοιχες του Ελληνικού Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Τα προγράμματα που προσφέρει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ICPS σε συνεργασία με το Edexcel, εκτείνονται από το επίπεδο 3 (ένα επίπεδο πριν τις πανεπιστημιακές σπουδές) μέχρι και το επίπεδο 6 (αντίστοιχο δηλαδή του επιπέδου πτυχίου πανεπιστημίου).

Σκοπός της συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε το 2014, είναι να προσφέρει πιστοποιημένη γνώση σε πρωτοποριακά προγράμματα για αποφοίτους και επαγγελματίες του χώρου, συνδυάζοντας την ευελιξία του Edexcel και την καθιερωμένη ποιότητα του ICPS.

Ευρωπαϊκή Εταιρία Ψυχοθεραπείας (European Association for Psychotherapy)

H Ευρωπαϊκή Εταιρία Ψυχοθεραπείας (European Association for Psychotherapy) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα ψυχοθεραπείας. Εκπροσωπεί 128 οργανισμούς από 41 Ευρωπαϊκές χώρες και πάνω από 120.000 ιδιώτες ψυχοθεραπευτές.

Με βάση τη «Διακήρυξη του Στρασβούργου για την Ψυχοθεραπεία» του 1990, η EAP υιοθετεί υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπεία και διακηρύττει την ελεύθερη και ανεξάρτητη πρακτική της ψυχοθεραπείας.

Ο βασικός σκοπός της EAP είναι η καθιέρωση και ο έλεγχος εφαρμογής των κοινών κριτηρίων εκπαίδευσης και κανόνων δεοντολογίας στην άσκηση της ψυχοθεραπείας. Παράλληλα, έχει διαμορφώσει τα κριτήρια για τη χορήγηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη μετακίνηση των ψυχοθεραπευτών στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Το ICPS υπήρξε το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που αιτήθηκε και, στη συνέχεια, έλαβε την πιστοποίηση του ως European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI).

World Association for Person-Centered And Experiential Psychotherapy and Counseling (WAPCEPC)

O Παγκόσμιος Σύνδεσμος Προσωποκεντρικών και Focusing-Βιωματικών Συμβούλων και Ψυχοθεραπευτών ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου 1997 στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Προσωποκεντρική και Focusing Ψυχοθεραπεία (ICCCEP), που διεξήχθη στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Μεταξύ των ιδρυτών του Συνδέσμου ήταν ο Δρ Ιούλιος Ιωσηφίδης και η κα Πόλλυ Ιωσηφίδη (συνιδρυτές του Κολλεγίου).

Ο Σύνδεσμος παρέχει ένα παγκόσμιο φόρουμ για τους επαγγελματίες και επιστήμονες που εργάζονται με βάση τις αρχές της Προσωποκεντρικής και της Focusing-Βιωματικής Προσέγγισης.

Προάγει και ενισχύει την ανταλλαγή της έρευνας, της θεωρίας και της πρακτικής μεταξύ των προσεγγίσεων και των διαφόρων πολιτισμών, ενώ, συγχρόνως, υποστηρίζει και προάγει τις επιστημονικές μελέτες και τη βελτίωση των πρακτικών στο χώρο της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής.

Ο Σύνδεσμος, τέλος, προάγει τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ των διαφόρων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, ενώ εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό Person-Centered & Experiential Psychotherapy.

MDI Training

ΦΟΡΜΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα προς το μέλλον;​